Ronnie Flex gaat binnenkort met pensioen & Wet DBA

Onlangs verscheen op NU.nl een artikel dat de bekende muzikant en rapper Ronnie Flex binnenkort met pensioen wil gaan. Ronnie Flex wil nog twee albums maken. En dan stoppen. Jammer, hij maakt heerlijk relaxte muziek, vind ik persoonlijk. Maar financieel “not bad” voor iemand die op 16 april 1992 is geboren, op zijn 16e begonnen is met werken en dus nu bijna 33 jaar is. Dus zeg, dat hij op zijn 40ste wil stoppen.

Hoe zou hij financieel zijn pensioen hebben georganiseerd?
In elk geval gaat Ronnie Flex waarschijnlijk niet een “gewoon” pensioen. Daarmee bedoel ik een pensioen in de zin van de Pensioenwet. De Pensioenwet gaat over pensioen dat werkgever en werknemer opbouwen, iets dat ca. 80% van de Nederlanders heeft. Ik denk bij een musicus in eerste instantie aan royalty’s. Of aan “cash”-en, dus een eenmalige verkoop van zijn royalty’s aan een bijvoorbeeld muzieklabel.

Ik ken zijn levensstijl niet, maar ook hij zal een begroting hebben gemaakt of hebben laten maken van wat hij aan pensioeninkomen in welke periode van zijn leven nodig heeft.

Royalty’s vormen weliswaar een periodiek en in beginsel levenslang inkomen. Dat is op zich goed. Maar royalty’s hebben normaliter / vaak een dalende trend. Steeds minder mensen kopen en streamen zijn muziek. Rente genererende bezittingen zoals obligaties (rente) en onroerend goed (huur), hebben ook een periodiek karakter, maar in principe dalen de inkomsten daarvan niet. En beleggingen in aandelen kunnen afhankelijk van de beurs zelfs flink groeien en de inflatie inhalen. Of dalen, afgelopen week hebben we gezien dat het ook hard naar beneden kan. Misschien heeft hij in een van zijn BV’s een pensioen in eigen beheer (inmiddels wettelijk uit de gratie geraakt). Of heeft hij zgn. lijfrentes. Kortom, er zijn meerdere financiële wegen die naar Rome leiden.

Doel zou in elk geval moeten zijn een safe en levenslang inkomen, met een voorziening bij overlijden voor de partner en evt. jonge kinderen.

Andere vraag: hoe zou hij fiscaal een en ander hebben ingericht? In welke boxen, 1, 2 en of 3?
Mijn financiële en fiscale motto bij dit alles is: (1) je moet je oudedag op een wijze inrichten dat  je er senang bij voelt. En motto (2) is spreiden.

ZZP-ers en schijnzelfstandigheid (Wet DBA)
Verder denk ik bij de achternaam Ronnie Flex meteen ook aan flexibele arbeid, ZZP-ers en dan vooral aan de strijd van de overheid tegen schijnzelfstandigheid, gevat in de “Wet DBA”. Inmiddels is er ook een wettelijke verduidelijking in de maak, en zelfs daarnaast ook een Initiatiefwet Zelfstandigen vanuit VVD, SGP, D66 en CDA. Ik denk overigens absoluut niet dat Ronnie Flex schijnzelfstandige is. Hij zal wel één of meerdere BV’s hebben. Hoe dan ook: de Wet DBA heeft pensioen aspecten: sommige zelfstandigen moeten juridisch als schijnzelfstandige worden aangemerkt en komen wellicht ook voor pensioenopbouw in de zin van onze pensioenwetgeving in aanmerking. En hun ex opdrachtgever / “juridische” werkgever moet misschien zelfs met terugwerkende kracht pensioenpremies gaan afdragen.

Koffietijd?
Dit alles gezegd zijnde, help ik en denk ik graag mee met ik echte zelfstandigen en ondernemers met of zonder (een of meer) eigen BV(‘s) met het ontwerp van hun eigen pensioenvoorzieningen in de breedste zin.

Wilt u / wil jij van één van deze twee of enig ander pensioen gerelateerd onderwerp meer weten, bel mij gerust. Dan organiseren we in elk geval tijd voor een paar koppen koffie.

Mr. Bart Jan van Miltenburg
Onafhankelijk pensioendeskundige met ruim 25 jaar ervaring.

 

Voetnoten

  1. NU.nl 15 maart 2025
  2. Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties, handhaving per 1 jan. 2025
  3. Wet Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (“Vbar”), Rijksoverheid
  4. NRC 3 april 2025